DEZBATERE ȘI LANSARE CARTE
Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare
_____________________________________________________________
Luni, 9 octombrie, la ora 18:00, Asociația Culturală AltIași a organziat dezbaterea și lansarea cărții: „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”. Evenimentul a avut loc în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților, în prezența autorului Mihnea Măruță și a invitatului special Dragoș Stanca, fiind moderat de George Pleșu.

Cartea „Identitatea virtuală”, unul dintre evenimentele editoriale ale anului, e bazată pe teza de doctorat în filosofie susținută de autor la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Pe lângă textul propriu-zis, volumul conține și elemente hybrid media, concepute în parteneriat cu Upgrade 100. Cititorii pot accesa resurse multimedia scanând coduri QR plasate în paginile cărții, iar fiecare dintre cele 10 capitole este însoțit de un episod de podcast – o producție în cadrul căreia autorul detaliază idei din carte împreună cu antreprenorul tech și expertul media Dragoș Stanca.

„Această carte s-a născut din încercarea de a răspunde la o întrebare: în ce lume vor trăi copiii noștri? Sau, și mai greu, în ce lume vor trăi nepoții noștri? Ce transformări se produc în mintea unui om care crește într-o societate unde e de la sine înțeles ca, încă din copilărie, să ai o reprezentare virtuală? Și ce transformări se petrec atunci când oricine poate spera să nu mai fie uitat?” (Mihnea Măruță)

Mai multe despre participanți aici.

PARTICIPANȚI

Mihnea Măruță s-a născut în 1969 la Cluj și a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ (UBB). A lucrat în presă mai bine de 20 de ani – timp în care a fost, printre altele, redactor-șef al ziarelor Cotidianul (2007-2008) și Adevărul (2012). Pe lângă cele două ziare naționale, a mai condus săptămânalul Clujeanul, cotidianul Ziarul Clujeanului, precum și publicațiile online Oradecluj.ro și PressOne.ro. În prezent, predă cursul de Filozofia Comunicării la Departamentul de Jurnalism al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Dragos Stanca este antreprenor în domeniul digital (tehnologie, marketing & media) şi acționar majoritar al THINKDIGITAL Group. Anterior carierei antreprenoriale (în care s-a lansat în 2009), Dragoş a fost încă din anii ‘90 jurnalist la Radio Contact, Ringier şi Mediafax, iar dupa 2000 a devenit director general print şi online al PubliMedia (acum parte a Mediafax Group) şi, ulterior, manager general al companiei F5 din cadrul fostului grup media Realitatea-Caţavencu. Președinte al Biroului Român de Audit Transmedia din 2018. Fondator al fostului festival ICEEfest – Interactive Central and Eastern Europe Festival – cel mai important eveniment international dedicat Internetului din regiunea CEE (www.ICEEfest.com).

George Pleșu este manager cultural, președintele Asociației AltIași, licențiat în economie (UAIC, Iași) și istoria artei (UNAGE, Iași), cu un master în management cultural la Universitat Internacional de Catalunya (Barcelona). În 2015 a fondat galeria de artă contemporană Borderline Art Space. A fost profesor asociat al Universității Al.I. Cuza din Iași, unde a predat „Managementul instituțiilor culturale” (2014-2018). Publică texte în Dilema Veche, Ziarul de Iași, Revista Arta etc. A inițiat și participat în SIMAP, un proiect de cercetare interdisciplinar finanțat de UEFISCDI, implementat la Muzeul de Artă din Palatul Culturii din Iași.